×

Historie en werking van de eredivisie voetbal

Historie en werking van de eredivisie voetbal

De hoogste voetbalcompetitie van Nederland is de eredivisie. De competitie werd in augustus 1956 ingevoerd na een aantal jaar van betaalde voetbal. In Nederland werd het betaald voetbal in november 1954 ingevoerd. Met de komst van de eredivisie ontstond er voor de eerste keer een landelijke competitie waarin het om het landskampioenschap ging.

Hoe werkt de eredivisie competitie?

Tegenwoordig heeft de eredivisie maar liefst 18 clubs. Het voetbalseizoen loopt ieder jaar van de maand augustus tot mei. Er is een winterstop ingelast vanaf eind de maand december tot in januari. De voetbalcompetitie begint één week eerder en eindigt één week later als erna een WK of EK in de planning staat. De eredivisiestand wordt vastgesteld op basis van het aantal punten, het aantal verliespunten, het doelsaldo en het aantal doelpunten.

Hoe wordt de kampioen bepaald?

De club met de meeste punten aan het eind van het seizoen is de kampioen van de eredivisie. Dit wordt de landskampioen genoemd. De winnaar van de eredivisie mag meedoen aan de Champions League. Er kunnen tevens enkele teams meedoen aan Europese toernooien. Welke teams dit zijn hangt af van de eind plek in de eredivisie. De kampioen van de KNVB beker plaatst zich direct voor de Europa League.

Rate this post

Verstuur reactie