Vechtsport
Wat is een vechtsport? Vechtsporten zijn een vechtkunst maar dan een praktische toepassing daarvan. Vechtsport vind meestal plaats in een competitieve, georganiseerde setting. Veel vechtsporten worden ook als vechtkunst bedreven en andersom. Bij vrijwel alle vechtsporten is het zo dat de technieken die worden gebruikt ook ingezet kunnen worden bij zelfverdediging. Vrijwel iedere vechtsport bevordert ook de lichamelijke conditie. Martial Art, zo wordt vechtsport ook wel genoemd. Van oorsprong is deze sport ontstaan vanuit de behoefte om zich tegen aanvallers te kunnen verweren/verdedigen. Vechtsport is daarom bijna een synoniem voor zelfverdedigingsport. De meeste van deze sporten zijn ontwikkeld in het verre oosten in landen zoals China, Korea of Japan.
5 voordelen van vechtsport
Het beoefenen van vechtsport/vechtkunst heeft tal van voordelen. We noemen er 5:
- Het bevorderen van Zelfdiscipline
- Verhogen van hun Zelfvertrouwen
- Verhoogde weerbaarheid
- ’t Bevorderen van respect naar anderen toe
- Verbeteren van lichamelijke conditie
Geschiedenis van vechtsporten
We moeten terug in de tijd om het doel van vechtsporten te begrijpen. Vechtkunst werd bedreven om zich te kunnen verdedigen tegen dieren, mensen en had als belangrijkste doel om te overleven. Met name de mensen die op zichzelf of op een kleine gemeenschap waren aangewezen, zoals monniken in kloosters, moesten zich tegenover mensen met kwade bedoelingen kunnen verdedigen. De meeste gevechttechnieken komen van oorsprong uit Korea, China, India en andere landen uit het huidige middenoosten. Je zou denken dat de meeste technieken hun oorsprong vinden in het middenoosten, maar er zijn veel bewijzen dat de meeste basistechnieken hun oorsprong vinden in Griekenland. Deze werden vervolgens meegenomen naar het middenoosten en in bijvoorbeeld Japan verder doorontwikkeld. Eeuwen geleden werd de vechtkunst ook bedreven om rangordes binnen stammen te kunnen bepalen. Leiders moesten in die tijd niet alleen in slimheid hun rivaal verslaan maar ook simpelweg de allersterkste zijn. De gevechten vonden in wedstrijdvorm plaats en er waren regels om de vechters te beschermen. De winnaar had immers niets meer aan de groep als er (veel) doden en/of gewonden zouden vallen. Wedstrijden worden vandaag de dag niet meer gehouden om leiders te kiezen maar men vecht om de eer of om geld. Vechtsporten worden vandaag de dag het meest recreatief beoefend.
Vechtsporten in Nederland
Ook in Nederland winnen vechtsporten in toenemende mate aan populariteit. Populaire vechtsoorten in Nederland zijn kickboksen, K1, thaiboksen en judo, al is dat laatste eerder een verdedigingskunst. Vooral in het kickboksen en K1 speelt Nederland al jarenlang een zeer dominante rol op wereldniveau. Bekende Nederlandse vechters die nog steeds actief zijn in competitieverband zijn Badr Hari, Semmy Schilt, Alistair Overeem, Errol Zimmerman en Melvin Manhoef.
Verstuur reactie