×

De eisen waar openbare verlichting aan moet voldoen

De eisen waar openbare verlichting aan moet voldoen

De openbare ruimte wordt zorgvuldig voorzien van verlichting. Niet alleen om ervoor te zorgen dat je je altijd goed kunt navigeren als het donker is, maar ook zeker om het veiliger te maken op straat. Toch mogen niet zomaar alle lampen opgehangen worden in de openbare ruimte. Aan welke eisen openbare verlichting altijd moet voldoen, lees je op deze pagina. Voor extra informatie verwijzen we je graag door naar de website van Fagerhult.

1: De verlichting moet voldoende licht geven

Ten eerste moet goede straatverlichting en verlichting in het park voldoende licht geven. De verlichting wordt geplaatst om het gemakkelijker te maken om je in het donker te bewegen en de boel veiliger te maken, dus dan is een goede lichtbron wel belangrijk. Toch moeten de lampen ook weer niet te veel licht geven, want dit kan vervelend zijn voor omwonenden. Het is niet de bedoeling dat als je slaapkamer naast een straatlantaarn ligt, je de hele nacht niet kunt slapen door het felle licht van de straatverlichting. De lichtbronnen moeten dus precies voldoende licht geven: niet te weinig en niet te veel.

2: De verlichting moet praktisch zijn

Daarnaast moet de verlichting in de openbare ruimte altijd praktisch zijn. Dit betekent onder andere dat de verlichting eenvoudig op afstand ingesteld en ingeschakeld kan worden. Ook moet het niet te lastig zijn om de lampen te plaatsen en eventueel te vervangen. Doet een lamp het niet meer, dan moet deze lamp snel en eenvoudig vervangen kunnen worden om hoge arbeidskosten te voorkomen. Moeten er nieuwe lampen geplaatst worden, dan moet dit eenvoudig en snel kunnen gaan.

3: De verlichting moet sfeervol zijn

Tot slot moet de verlichting op straat, in het winkelcentrum en in het park ook sfeervol zijn. Je geeft verlichting niet alleen sfeer door precies de juiste hoeveelheid licht te geven (niet te fel en niet te donker), maar ook door de lampen een bepaalde uitstraling te geven. Een moderne stad kan het beste uitgerust worden met modern ogende verlichting, terwijl een oudere stad met historische sfeer beter wat traditionelere lampen kan krijgen. Door de lampen te matchen met de sfeer in de betreffende stad of wijk, weet je zeker dat de verlichting perfect bij de omgeving past. Daarnaast straalt de verlichting in dit geval precies de juiste sfeer uit.

Rate this post

Verstuur reactie