×

Waar moet je op letten bij het kopen van een vorkheftruck?

Waar moet je op letten bij het kopen van een vorkheftruck?

Het bezitten van een vorkheftruck is nooit weg. Je kan hier makkelijk zware goederen mee transporteren middels het plaatsen van stalen vorken onder het materiaal. Als je besluit een vorkheftruck aan te schaffen, moet je op een aantal dingen letten. Zo moet je letten op welke typen vorkheftrucks er zijn en wat belangrijk is bij de aankoop.

Wat is een vorkheftruck?
Een vorkheftruck is ook wel bekend als vorklift of heftruck. Het is een transportmiddel dat aan wordt gedreven door middel van een elektromotor of een verbrandingsmotor. Vorkheftrucks worden voornamelijk gebruikt in een magazijn of op een bedrijfsterrein. Vorkheftrucks hebben een vork: twee uitstekende platte, metalen stangen aan de voorzijde die onder een pallet kunnen worden gereden zodat het met een hefmechanisme kan worden opgetild. Op deze manier komt het pallet los van de grond. Vorkheftrucks hebben drie, vier of zes wielen. De twee of vier wielen aan de voorzijde sturen niet, de wielen aan de achterzijde wel. De kooiconstructie op een vorkheftruck beschermt de bestuurder tegen beknelling bij het omvallen van de truck en tegen vallende lading.

Beschikken over certificaten
Werknemers die een heftruck besturen, moeten volgens de Arbowet veiligheidscertificaten hebben. Hier wordt streng op gelet. Een overtreding hierin kan worden gezien als economisch delict. Bij ongelukken met een heftruck is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om aan te tonen dat de bestuurder over deskundigheid en certificaten beschikt. Certificaten of diploma’s zijn vijf jaar geldig. Er zijn verschillende categorieën heftrucks, je hebt kleine en grotere heftrucks.

Typen vorkheftrucks
Er zijn vele soorten vorkheftrucks. Voor iedere lading is er een specifiek type beschikbaar. Een opsomming van de typen vorkheftrucks: een voorlader, een stapelaar, een hoogbouwtruck, een zijlader, een vierwegheftruck, een terreinheftruck, een verreiker, een pallettruck en een orderverzameltruck. Bedenk je van tevoren welk type je nodig hebt. Kijk goed naar het gewicht wat je moet gaan transporteren en de grootte van de goederen. Het gewicht wat de vorkheftruck kan hebben, mag absoluut niet worden overschreden.

Wat is belangrijk bij aankoop?
Bij de aankoop van een vorkheftruck is het belangrijk om erop te letten of de heftruck nieuw is of al mogelijk is gebruikt. Ook is het belangrijk om te bekijken wat voor soort brandstof er in de vorkheftruck moet worden gedaan. De motor kan met verschillende soorten brandstof worden aangedreven, afhankelijk van het type motor. De soorten brandstof die het meest worden gebruikt zijn diesel, lpg (gas) of elektriciteit.

Rate this post

Verstuur reactie