×

Virtualisatie in Nederland

Virtualisatie in Nederland

Steeds meer Nederlandse bedrijven zijn inmiddels overgestapt naar een virtualisatie-oplossing van professionele bedrijven als Ritchie Solutions. De bekendste reden voor deze overstap zijn minder kosten voor hardware, flexibiliteit en ruimtebesparing. Maar is virtualisatie wel zo veilig wanneer je het vergelijkt met de ‘ouderwetse’ hardware oplossing?

Virtualisatie steeds populairder

In Nederland is meer dan 75 procent van de bedrijven met 50 of meer medewerkers inmiddels overgestapt naar een virtuele server. Dit aantal is bijzonder groot en zal in de toekomst alleen nog maar toenemen.

Naast een virtuele server wordt ook het gebruik een virtuele desktop steeds populairder. Nederland is één van de koplopers op het gebied van ‘Het Nieuwe Werken’. Uit onderzoek van Computer Profile blijkt dat desktopvirtualisatie onder bedrijven met meer dan 50 werknemers de afgelopen twee jaar verdubbeld is naar 22%. Bij overheidsinstanties is dit zelfs 50%.

“Werken in de cloud is twijfelachtig”

Een derde ontwikkeling is dat steeds meer bedrijven virtualisatiediensten afnemen vanuit een datacenter in de cloud, in plaats van op locatie te virtualiseren. Momenteel werkt 1 op de 3 Nederlandse bedrijven in de cloud. Hiermee staat Nederland op een stabiele vijfde plek in Europa, met een steeds groter wordend aantal bedrijven dat overstapt naar werken in de cloud. Finland staat op de eerste plaats.

Echter roept werken in de cloud nogal wat twijfels op bij de gemiddelde MKB’er of IT’er. Want is de data in de cloud wel veilig? In het kader van de nieuwe Europese cyberwetgeving en de meldplicht datalekken wordt dit steeds relevanter. Een lek kan namelijk niet enkel leiden tot reputatieschade, maar ook tot een kans op een flinke boete.

Meldplicht datalekken

Wat is de meldplicht datalekken dan precies? De meldplicht houdt in dat een organisatie direct een melding moet doen bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zodra zij een ernstig datalek hebben geconstateerd. In sommige gevallen moeten zij het datalek ook melden aan de betrokken personen en/of bedrijven. Volgens de meldplicht datalekken is er sprake van een datalek wanneer er een inbreuk is op de beveiliging van persoonsgegevens. Dit kan onder andere veroorzaakt worden door een inbraak op een databestand door bijvoorbeeld een hacker, diefstal van een laptop, maar ook door iets kleins als het verliezen van een USB-stick.

Virtualisatie: betrouwbaar of niet?

Voor kleinere bedrijven kan virtualisatie juist veiliger zijn. Er zijn meer dan genoeg bedrijven die een uitstekende cloudpropositie waarbij je als klein bedrijf security oplossingen kunt afnemen, zoals bescherming van email en beveiliging van de server. Als klein bedrijf heb je kennis om dit zelf te doen vaak niet in huis. Zolang je dus een virtualisatie-oplossing afneemt bij een betrouwbare professional is virtualisatie de juiste stap vooruit.

Rate this post

Verstuur reactie