×

Nederlandse telecomaanbieders voorkomen tweede keer omzetdaling

Nederlandse telecomaanbieders voorkomen tweede keer omzetdaling

whatsapp-770685_640We lopen allemaal massaal rond met onze smartphones. We zijn constant online, appen gigantisch veel om zo onze contacten te onderhouden en controleren Facebook om de 10 minuten. We kunnen ons een leven zonder smartphone niet meer voorstellen en dat is ook helemaal geen schande. De technologische ontwikkelingen blijven doorgaan en wij gaan daar met z’n allen in mee. Toch is het wel telkens schakelen als er nieuwe apps of technologieën op de markt komen. Met de komst van WhatsApp werd Sms’en verleden tijd. WhatsApp begreep de behoefte om gratis met elkaar in contact te komen. Natuurlijk is het wel handig dat je onbeperkt kunt internetten. De Nederlandse telecomaanbieders speelden hier te laat op in en lieten het eigenlijk maar gebeuren. Dit heeft hun veel omzet gekost. Tenzij jij je in het buitenland begeeft, app je iedereen. Veel makkelijker en je hoeft niet per bericht te betalen. Gelukkig stoot een ezel zich niet twee keer aan dezelfde steen en hebben de aanbieders nu wel maatregelen genomen.

 

Nieuwe crisis voorkomen

We willen het liefst onbeperkt kunnen bellen en internetten. Door handige apps als skype en WhatsApp kun je al veel ‘gratis’ doen. Je betaalt alleen voor je internetdata. Vooral met de komst van het snelle 4G internet voorzagen de telecomaanbieders dat er mogelijke apps kwamen voor het spraakverkeer. Dit kwam ook in de vorm van de Voice over IP (VoIP). De Nederlandse telecomaanbieders waren er dit keer op tijd bij. Ze hebben de prijzen van de belminuten aanzienlijk naar beneden gebracht. Veel aanbieders bieden onbeperkt bellen aan, bij Robin mobile onbeperkt bellen is dit in tegenstelling tot de meeste providers echt onbeperkt. Zo nemen zij de prikkel weg bij mensen om via de dataverbinding te gaan bellen. Dit hebben ze gedaan met succes. Uit onderzoek blijkt dat de Nederlanders weer meer zijn gaan bellen. Zodra zij een bundel hebben waarmee ze gratis kunnen bellen, maken ze er massaal gebruik van. Voor de Nederlandse telecomaanbieders betekent dit niet dat zij nu ook veel meer omzet draaien. Zij moeten namelijk flink het mes in de prijzen zetten, willen ze concurreren met de gratis apps.

 

Geen toekomst meer voor SMS

Voor het bellen is er gelukkig nog wel toekomst. De belminuten stijgen juist weer en we kunnen concluderen dat de telecomaanbieders, ondanks dat ze flink moesten zakken in de prijzen, goed hebben geanticipeerd op de nieuwe VoIP app. Voor SMS is er echter geen toekomst meer. Er blijft een daling in het SMS verkeer zichtbaar. In 2013 werden in Nederland nog 1,2 miljard Sms’jes gestuurd en in 2014 was dit nog maar 912 miljoen.

 

Rate this post

Verstuur reactie