×

Het verschil tussen 3G en 4G

Het verschil tussen 3G en 4G

2G, 3G en 4G. Het zijn termen die dagelijks worden gebruikt, alleen in de werkelijkheid kent niemand de echte betekenis van deze termen. De ‘g’ staat voor generatie. Het betreft de internetgeneratie van de mobiele telefonie. Het zijn een soort versienummers van de gebruikte techniek. Het 3G-netwerk is de derde generatie voor internet en wordt opgevolgd voorde 4g, de vierde generatie voor internet. Dit houdt in dat het 4G-netwerk ook beter ontwikkeld is dan het 3G-netwerk. Het is alsof er als het ware een update heeft plaatsgevonden. In dit artikel wordt ingegaan op 3G en 4G en het verschil daartussen.

De twee generaties

De afgelopen jaren heeft ongeveer elke Nederlander gebruik gemaakt van het 3G-netwerk. De gemiddelde snelheid van het 3G-netwerk internet is 7 megabit per seconde (Mbps). Deze snelheid houdt in dat een nieuwsbericht van 3MB ongeveer binnen 3 seconden laadt. Dit netwerk is nog steeds ruim beschikbaar en een overgroot deel van Nederland maakt ook nog gebruik van dit netwerk. Dit komt doordat veel smartphones 4G nog niet aan kunnen. Een nadeel van het 3G-netwerk is dat de applicaties en de resolutie van beeldmateriaal vaak te complex is geworden voor dit netwerk. Foto’s laden duurt lang en het getoonde beeldmateriaal wordt vaak ook niet goed vertoond.

Eind 2013 is 4G geïntroduceerd door drie grote providers. 4G zit op een andere frequentie dan het 3G-netwerk. Hierdoor is het voor de providers eenvoudiger en minder duur om 4G landelijk dekkend te maken.

3G en 4G en het verschil

Het 3G-netwerk en het 4G-netwerk zijn zeer verschillende generaties van de telecommunicatie. Het verschil kun je vergelijken met een baan. Het 3G-netwerk is een eenbaansweg. Naarmate het drukker wordt op deze eenbaansweg, ga je steeds minder snel. 4G is een brede snelweg met ontzettend veel rijstroken. Wanneer het druk wordt op deze weg, dan kun je gewoon lekker door blijven rijden. Er zijn genoeg andere wegen om door te crossen. Met het 3G-netwerk moet je met drukte achteraan in de rij staan, met 4G blijf je vooraan. Kortweg: 4G is vele malen sneller dan het 3G-netwerk. Met 4G geniet je van je Robin Mobile Sim Only met internet zoals je dit thuis gewend bent. Je kunt YouTube filmpjes kijken zonder haperingen. De lange laadtijden zijn verleden tijd. Sim Only met internet van 4G wordt steeds meer standaard!

Rate this post

Verstuur reactie