×

Wat te doen als je kind niet wil slapen?

Wat te doen als je kind niet wil slapen?

Iedere ouder met kleine kinderen herkent het wel; wanneer het bedtijd is, wil je kindje niet gaan slapen. Of hij wil in de ochtend niet doorslapen, terwijl het nog enorm vroeg is. Een herkenbaar probleem voor veel ouders, want op deze manier wordt bedtijd een steeds lastiger moment van de dag. Als je het eerst zelf wil proberen op te lossen omdat je niet gelijk een opvoedcursus wilt volgen, is er een aantal dingen dat je als ouder kunt doen om dit makkelijker te maken.

Bouw de dag samen af
Een reden dat kleine kinderen vaak niet willen gaan slapen, is omdat de dag voor je kind niet goed is afgebouwd. Ineens is het bedtijd en daardoor heeft je kind moeite om afscheid van je te nemen. Zorg er daarom voor dat je het eind van de dag opbouwt samen. Maak er een vaste routine van. Begin rond een vaste tijd met bijvoorbeeld het opruimen van het speelgoed, het tandenpoetsen, het voorlezen enzovoorts. Maak er een vast ritueel van, desnoods met behulp van tekeningen. Je zal zien dat je kind na een tijdje precies weet wat hij moet gaan doen. Op deze manier werken jullie samen toe naar het moment dat je kindje naar bed moet en afscheid moet nemen van jou. Dit zal een hoop gedoe schelen ‘s avonds.

Een psychologisch prentenboek
Er zijn speciale voorleesboeken die ervoor zorgen dat je kind sneller in slaap valt. Door middel van verschillende trucjes in het boek en tijdens het voorlezen wordt je kind snel slaperig. Er worden bijvoorbeeld veel zinnen in gebruikt waarin wordt gesproken over slapen en moe worden en er worden veel woorden in verwerkt zoals ‘slapen’ en ‘moe’. Tijdens het voorlezen moet je als ouder cursieve woorden langzaam uitspreken en moet je op vaste momenten gaan gapen. De plaatjes in het boek zijn zo gemaakt dat ze slaapverwekkend zijn. Voorbeelden van psychologische prentenboeken zijn ‘Het olifantje dat in slaap wil vallen’ en ‘Het konijn dat in slaap wil vallen’.

Een lampje met een tijdschakelaar
Kleine kinderen willen in de ochtend vaak niet doorslapen en ook dit is een probleem voor veel ouders. Je kindje zal regelmatig om zes uur naast je bed staan op zondag, terwijl jullie nog even lekker door willen slapen. Ook hier kun je iets aan doen. Zorg voor een lampje met een tijdschakelaar. Zorg dat op het moment dat je kind wakker wordt, het lampje al brandt. Hij mag dan gelijk naar je toe komen. Als je dit moment elke keer wat langer rekt en het lampje elke dag iets later aan laat springen, kun je na een week ineens een stuk langer slapen. Je kind gaat namelijk vertrouwen op de lamp en dus langer slapen.

Rate this post

Verstuur reactie