×

Efficiënt en veilig werken in de fabriek

Efficiënt en veilig werken in de fabriek

Wat voor fabriek je ook werkzaam in bent, de veiligheid van de mensen hoort altijd bovenaan te staan. Al denk je soms weleens waarom iets volgens een bepaalde regel moet, en dat dit in jouw ogen niet meer efficiënt kan zijn, er zal een logische verklaring zijn. Helaas zijn de meeste veiligheidsregels gevormd omdat het al eens mis is gegaan. De laatste jaren wordt er steeds meer vooraf geïnventariseerd wat de risico`s zijn van een bepaalde werkwijze of werkomgeving, om eventueel de regels te veranderen aan de situatie, voordat er iets mis gaat. Heb je zelf ideeën over de situatie van je werkomgeving, bespreek dit dan met je collega`s en werkgever/manager. Jouw input is van belang, neem veiligheid serieus.

Efficiëntie

Je hebt zelf vaak een goed beeld van de efficiëntie in je werkomgeving. Het uitgangspunt is dat je met zo weinig mogelijk kosten zoveel mogelijk goed producten oplevert. Het is daarom belangrijk dat je geen tijd verliest door zoeken naar je gereedschap, tekeningen of dat het materiaal op tijd aangevoerd wordt. Samen met je collega`s kun je de uitdaging aangaan om met elkaar te zorgen dat de aan- en afvoer van materiaal en producten zo efficiënt mogelijk verloopt. Het leuke is om met elkaar proberen beter te presteren dan andere afdelingen.

Conflict

Soms leiden bewustzijn van de veiligheid en efficiënt werken tot een conflict. Ik neem als voorbeeld aluminium bewerkingsmachines. Op het moment dat de machine volop staat te verspanen, dan is het logisch dat de deur van de bewerkingsruimte gesloten is en dat deze niet open kan. Toch kun je zelf situaties bedenken dat je graag even de deur open zou kunnen doen tijdens het bewerken om bijvoorbeeld de tap te voorzien van snijolie om de levensduur van het tapgereedschap te verlengen. Dit is een conflict tussen veiligheid en efficiëntie. Meestal verlangt je werkgever toch vooral het laatste maar je moet ook veilig werken. Bespreek deze situatie dan met betrokken personen en kijk met elkaar of je de situatie kunt optimaliseren zonder dat er een onveilige situatie ontstaat.

 

Meer informatie

Gelukkig is het niet nodig dat je zelf al deze keuzes moet maken maar hoe meer je er zelf bewust van bent, hoe beter je je eigen werkomgeving kunt optimaliseren en veiliger kunt maken.

Rate this post

Verstuur reactie