Help! Mijn peuter heeft een driftbui
Alle ouders herkennen deze situatie; je loopt in de supermarkt en je peuter ziet iets liggen wat hij of zij wil hebben. Je geeft hier niet aan toe en vervolgens ontstaat er bij je kind een enorme driftbui. Krijsen, huilen, schoppen, slaan, niets is te gek. Wat je ook doet, het lijkt alleen maar erger te worden en je voelt je enorm opgelaten. Hoe kun je hier het beste mee omgaan als ouder?
Waar komt een driftbui vandaan?
Een driftbui bij een peuter is een normaal verschijnsel in de emotionele ontwikkeling van een kind. Het komt vooral voor tussen de twee en drie jaar en het hoort bij de peuterpubertijd. Je peuter is zijn eigen wil aan het ontdekken. Peuters weten nog niet goed hoe ze hun emoties moeten uiten en hoe ze zichzelf moeten verwoorden om duidelijk te maken wat er aan de hand is. Hij voelt zich niet begrepen of krijgt iets niet voor elkaar. Soms kan het ook gewoon boosheid zijn die uit het niets ontstaat, omdat de ontwikkeling van emoties bij een peuter nog in volle gang is. Driftbuien horen bij het proces waarbij ze om leren gaan met emoties. Je kan er dus niet heel veel aan doen om een driftbui te voorkomen.
Hoe ga je om met een driftbui?
Ondanks dat je een driftbui niet altijd kunt voorkomen, kun je wel leren om er goed mee om te gaan. Het belangrijkste tijdens een driftbui is rustig blijven, je kind niet teveel aandacht geven en vasthouden aan dezelfde aanpak, hoe moeilijk dit soms ook is. Je peuter doet het niet expres, het hoort bij de ontwikkeling. In discussie gaan of boos worden heeft geen zin want je kind snapt niet precies wat hij verkeerd doet. Probeer daarom rustig te blijven en besteed niet te veel aandacht aan de driftbui. Dit kan namelijk averechts werken, je peuter leert dan namelijk dat hij aandacht krijgt door driftig te worden en dit is niet de bedoeling. Geef je kind daarom ook vooral niet zijn zin, want dan gaat hij driftig worden gebruiken om zijn zin te krijgen. Driftbuien horen erbij, maar het is niet de bedoeling dat het uit de hand gaat lopen. Zit je met je handen in het haar omdat niks lijkt te helpen? Dan zijn er cursussen over opvoeden die erg handig en leerzaam kunnen zijn.
Creëer een plek om boos te zijn
Wat ook goed kan helpen is het creëren van een plek voor je kind om boos te mogen zijn. Peuters moeten leren met emoties om te gaan en hebben een bekende plek nodig om uit te razen. Daarom is het een goed idee om een plek in huis te creëren waar dit mogelijk is. Bijvoorbeeld een hoek met kussens en een knuffel. Vertel je kind dat dit geen strafplek is maar een plek waar hij boos mag zijn tot hij weer rustig is. Op deze manier laat je zien dat kwaad zijn mag, maar dat je er geen extra aandacht door geeft.
Verstuur reactie