×

Hoe maak je de juiste studiekeuze?

Hoe maak je de juiste studiekeuze?

Het komt maar zelden voor dat iemand na het behalen van een middelbare school diploma, weet welke studie hij/zij wil gaan doen. Het is eigenlijk altijd een keuze die tijd nodig heeft, en waar je natuurlijk goed over na moet denken. Eindexamen gehaald op de middelbare school? Misschien wil je juist de zorg in, een bouwopleiding gaan doen of misschien onderwijsassistent worden. Er zijn zó veel keuzes dat het niet raar is dat studenten het soms niet meer weten. Of wil je dolgraag naar de universiteit? Heb je zes jaar lang geploeterd op een natuurkunde eindexamenpakket voor een studie Geneeskunde. Een populaire studie met loting, maar wat doe je als je wordt uitgeloot? Het is belangrijk om over al deze opties na te denken. Er zijn eigenlijk drie stappen die je als student kan volgen om tot een juiste studiekeus te komen.

Stap 1: Ontdek jezelf!

Dit is de moeilijkste maar meest belangrijkste stap die je moet nemen. Wie ben je en wat wil je worden? Er zijn verschillende manieren om hier achter te komen. Vaak is er vanuit je middelbare school een traject dat je kan volgen, maar hier heb je als vijftienjarige niet altijd even veel energie voor. Er zijn ook talloze studiekeuze testen op internet te vinden. De een is wat beter dan de ander, maar op deze manier kun je een basis creëren voor je keuze. Er zijn waarschijnlijk meer studies die je absoluut niet wil volgen, dan de studies waarover je twijfelt. Het helpt ook veel om met je vrienden en familie te praten over de toekomst. Hoe zien zij jou? Wat straal je uit? Waar zien ze jouw werken? Vaak zien ze net andere dingen of karaktereigenschappen, waar je zelf misschien niet zo bewust van bent. Dit zorgt vaak voor nieuwe inzichten, waardoor je ook weer een aantal studies kunt wegstrepen.

Stap 2: Op zoek naar een studie

Er zijn talloze studies, van de meest onbekende specifieke studies tot brede algemene studies waarmee je nog alle kanten op kunt. Na stap 1 weet je als het goed is ongeveer welke kant je op wil. Het stukje zelfonderzoek is dus een “intern” proces voor jezelf. Nu is het tijd voor het “externe” proces. Maak een lijstje van alle studies waarvan je denkt dat ze bij je passen. Schrijf voor jezelf op wat de voor- en nadelen zijn van iedere studie. Doe wat meer onderzoek, dus kijk welke beroepsmogelijkheden er zijn, toelatingseisen, eventuele vreemde talen en andere praktische informatie. Nadat je dit allemaal helder hebt, kies je twee of drie opleidingen uit waar je echt enthousiast over blijft. Bezoek de open dagen of andere voorlichtingsmomenten van deze opleidingen. Een meeloopdag kan je ook veel nieuwe inzichten geven. Je krijgt dan een betere indruk van hoe de opleiding echt in elkaar steekt.

Stap 3: De keuze

De derde stap in het hele proces is natuurlijk het doorhakken van de knoop. Deze beslissing is vaak niet de makkelijkste, kost je wat tijd en uiteindelijk is het ook een stukje durven. Er zijn namelijk altijd twijfels en onzekerheid of je de juiste keuze maakt. Je weet nooit vooraf aan de studie, of het echt zo is zoals je hoopt. Of je de juiste verwachtingen hebt en of je bijvoorbeeld genoeg punten haalt. Het enige advies is eigenlijk, leg je bij deze twijfel neer. Begin met frisse energie en probeer alles eruit te halen wat erin zit. Doordat je goed hebt nagedacht over je keuze, is de kans groot dat het goed bevalt en je het graag wil afmaken. Geen reden dus voor twijfels, vooral genieten van alle leermomenten die je gaat tegenkomen.

Rate this post

Verstuur reactie