×

Exotisch drankje met een Nederlands tintje

Exotisch drankje met een Nederlands tintje

mojito-880910_640Al jarenlang wordt dit drankje gedronken vooral tijdens zonnige gelegenheden is dit één van de lekkerste cocktails om te drinken. Het is ooit ontstaan op Cuba, hoe kan het ook anders dan in zo’n zonovergoten land. Het schijnt te zijn ontstaan op de suikerplantages wanneer de werknemers daar het weekend eens flink in wilden wijden met een zoet, pittig, maar vooral verfrissend drankje.

Dan heb ik het natuurlijk over Mojito, vooral bekend om zijn verfrissende smaak die het met zich meebrengt. Tijdens zwoele zomeravonden wanneer je op de boulevard een drankje nuttigt op het terras weet dit drankje pure verfrissing met zich mee te brengen in combinatie met de rum, limoensap, rietsuiker, spuitwater, heel veel ijs en natuurlijk munt. Dit is de traditionele variant, maar het is nog in veel meer soorten en maten te verkrijgen.

Mojito Venzolano

De naam zegt het eigenlijk al, dit is een bekende variant uit Venezuela. Hierbij worden aardbeien met de limoen, munt en rietsuiker fijngestampt. Maar dit kan ook worden gevarieerd met verschillende zachte fruitsoorten zoals sinaasappelen, passievruchten of bosbessen. Vaak wordt hier ook nog wat vruchtensiroop aan toegevoegd om de smaak te versterken.

Andere varianten

De volgende varianten zijn vooral te vinden onder de evenaar in Latijns-Amerika waar ze nog meer hebben gegoocheld met de Mojito’s. Zo kun je op de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) een Mojito vinden op basis van gefermenteerde cactusschil om het drankje extra zoet te maken. Iets verder naar het westen in Mexico maken ze gebruik van het altijd lekkere en vooral zoete drankje Tequila. Mojito’s zijn vooral bekend dat ze makkelijk weg te drinken zijn door de zachte smaak, met Tequila voeg je wat meer pit toe aan het drankje voor de echte drinkers onder ons. Om de Mojito nog een extra decadent tintje mee te geven, wordt er ook wel eens champagne in gedaan, dit noemen ze ook wel de Royal Mojito.

Dutch Mojito

Voor een klein land als Nederland zijn er veel dingen waar we heel goed in zijn, en dan ook zeker in drank maken, we staan wereldwijd bekend om vele likeuren die hier in Nederland zijn oorsprong vinden. Ook weten we drankjes een nieuwe betekenis te geven, zoals de Dutch Mojito van De Kuyper. Hiermee krijgt het Latijns-Amerikaanse drankje een Nederlands tintje. Waaruit bestaat de Dutch Mojito?

  • 25 ml De Kuyper Triple Sec likeur
  • 25 ml Cubaanse Rum
  • 20 ml verse limoensap
  • 10 ml suikersiroop
  • Veel ijs
  • Spuitwater
  • En 3 takjes met munt.

Dit doe je allemaal in een Collins Glas of in een klein emmertje. Om er een extra zoet smaakje en versiering aan te geven kan je er nog twee schijfjes sinaasappel, een handje rode fruitsoorten en een snufje poedersuiker bij doen.

Dit kun je helemaal zelf maken, aangezien zelf een Mojito maken geen hogere wiskunde is, probeer de verhoudingen wel binnen de perken te houden, anders gaan de ingrediënten elkaar overstemmen. De nog makkelijkere manier is om het deze zomer op het terrasje te bestellen wanneer je geniet van het heerlijke zomerweer.

Rate this post

Verstuur reactie