×

Hoe staal gemaakt wordt

Hoe staal gemaakt wordt

Als je bekijkt waar we staal, kunnen we ons niet voorstellen hoe het zou zijn om er zonder te moeten leven. Metaal komt in verschillende soorten voor. De meest bekende zijn staal, RVS en aluminium. Staal kun je nog weer onderscheiden in constructiestaal, staal voor machines en staal voor gereedschap. Zonder dat je het weet, kom je staal en metaal heel veel tegen in het dagelijkse leven. Denk maar eens aan containers, gereedschap, bruggen en wolkenkrabbers. Staal wordt veel gebruikt als bouwmateriaal.

 

Hoe wordt staal gemaakt?

Staal bestaat voornamelijk uit ijzer en een klein beetje koolstof. Het is daarbij ook een van de meest gebruikte metaalsoorten die er bestaat. Staal wordt gemaakt uit ijzererts. Als eerste wordt het gebakken tot het allemaal brokken worden. Deze brokken gaan samen met gebakken kolen in een oven. Deze oven zorgt ervoor dat de kolen verbranden en dat het ijzer uit het ijzererts wordt gesmeden. Het gesmolten ijzer druppelt naar beneden en wordt opgevangen in een groot vat. In dat ijzer zit erg veel koolstof en dat wordt ook wel ruwijzer genoemd. Dit vloeibare ruwijzer wordt naar de staalfabriek gereden en daar wordt het overgrote gedeelte van het koolstof verwijderd door het te verbranden. Uiteindelijk blijft er dan vloeibare staal over. Dit wordt uiteindelijk gewalst tot een plaat of een blik. Deze platen en blikken worden vervolgens weer gebruikt om andere dingen van te maken.

 

Hoe we staal uiteindelijk gebruiken

Staal komt dus niet in kant en klare producten bij een fabriek. Een fabriek die producten maakt van staal ontvangen die grote platen of blikken. Om hier vervolgens wat van te maken, hebben zij staal bewerkingsmachines nodig. Deze machines kunnen bedrijven onder andere kopen bij Calvet. Die machines maken er vervolgens producten van, zoals jij en ik die zien in winkels of op straat. Zo worden er auto’s van gemaakt, wasmachines en conservenblikken. Maar ook stoelen, tafels, bruggen en fietsen. Er is veel meer van staal gemaakt dan je eigenlijk zou denken.

 

Rate this post

Verstuur reactie