×

Hulp bij borstvoeding

Hulp bij borstvoeding

Als je problemen ondervindt bij het geven van borstvoeding zal de kraamzorg vaak aanvankelijk helpen maar die zorg is slechts van korte duur en van beperkte aard. Blijven de problemen zich voordoen dan is een consult van een van de lactatiekundigen van een zorginstelling, zoals ZuidZorg, de oplossing. Deze mensen hebben een hbo-opleiding gevolgd op het gebied van borstvoeding en ze zijn officieel International Board Certified Lactation Consultant. Wanneer kun je terecht bij een lactatie specialist?

Voorbeelden van situaties waarin je een lactatiekundige kunt of moet raadplegen zijn groeiproblemen van je baby, platte of ingetrokken tepels, borstvoeding geven na een borstoperatie, bij voeden via de borst, tepelkloven, pijn bij het borst voeden, voeden van Down-baby’s, voeden bij medicatie, aanlegproblemen, borst weigeren van zuigelingen en hazenlipjes. De kraamzorg is doorgaans niet goed genoeg thuis in deze problematiek en een instelling als ZuidZorg bijvoorbeeld wel.

Hoe gaat de hulp in zijn werk?

Een consult zal vaak beginnen met een anamnese van moeder en baby. Via een vragenlijst probeert de lactatiekundige bijzonderheden omtrent de zwangerschap en de bevalling boven water te krijgen. Ook ervaringen met eerdere borstvoedingen zijn belangrijk. Dan zal de baby gewogen worden, de mond zal geïnspecteerd worden en er vindt mogelijk een onderzoek van de borsten van de moeder plaats. Tot slot observeert de lactatiekundige het aanleggen door de moeder van de baby. Dit alles moet resulteren in een behandelplan.

Alle problemen

Een lactatiedeskundige is in staat om alle voorkomende aan borstvoeding gerelateerde problemen op te lossen. Vaak is verkeerd aanleggen van de baby de oorzaak. Maar ook kan de baby te grote happen nemen, of hij ligt niet lekker. Zit je zelf wel goed, voed je vaak genoeg, wat is de bijwerking van een fopspeen, hoe kan ik mijn melkproductie bevorderen? Kortom: allerlei kwesties over borstvoeding vragen om hulp en een lactatiekundige kan deze professioneel geven. Overigens zijn er ook vrijwilligers op dit terrein actief.

Delicaat probleem

Natuurlijk zullen jonge moeders het hulp vragen bij borstvoeding een delicaat probleem vinden. Er zijn immers miljoenen vrouwen op de wereld die probleemloos borstvoeding geven dus waarom zou jij nou uitgerekend hulp moeten krijgen bij zo’n rudimentaire handeling als borstvoeden? Welnu, als er serieuze problemen zijn is de hulp van een lactatiekundige echt vereist. Het zijn overigens uitsluitend vrouwen die dit werk doen en in het belang van de gezondheid van je baby moet de schroom maar echt even wijken.

 

Rate this post

Verstuur reactie