×

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Het jaar 2015 is tot zijn einde gekomen. Ondanks initiatieven van de overheid is er nog steeds redelijk veel werkeloosheid. Dit heeft verschillende oorzaken. De economie is tijdens de crisis flink aangetast, hierdoor zijn redelijk veel bedrijven genoodzaakt te bezuinigen. Bezuinigen kan op allerlei manieren, helaas zijn de medewerkers hier vaak de dupe van. Daarnaast zijn er ook bedrijven die juist kansen zien en andere bedrijven overnemen. Ook hierbij vallen vaak redelijk veel ontslagen doordat er direct gereorganiseerd wordt. Je kunt je dus voorstellen dat er mensen thuis komen te zitten in de WW. In deze tijd zul je moeten solliciteren en kun je eventueel nog wat bijverdienen. Wanneer je een opleiding hebt gevolgd waarvoor weinig banen beschikbaar zijn, kan het verstandig zijn om je om te laten scholen.

Verplichtingen in de WW

Wanneer je in de WW terecht komt zijn er een aantal verplichtingen waaraan je moet voldoen. Om aanspraak te kunnen maken op betalingen van het WW is het belangrijk dat je na iedere maand je inkomsten van de maand daarvoor hebt doorgegeven. Hierbij vermeld je bijverdiensten en vakantie geld. Wanneer je geen inkomsten hebt gehad, moet je dit alsnog aangeven. Zodra je weer een baan hebt gevonden of op een andere manier geld verdient geef je dit door via een wijzigingsformulier.

 

Ook wanneer je ziek wordt terwijl je in de WW ziet moet je dit op tijd doorgeven. Ditzelfde geldt voor zaken zoals: het veranderen van persoonlijke gegevens en je leefsituatie.

 

Via het WW kun je op werk.nl ondersteuning vinden voor het zoeken naar werk. Je vindt er informatie over het opstellen van een nette CV maar ook een omgeving met vacatures. Daarnaast kun je hier ook middels een werkmap corresponderen met je adviseur.

Omscholen

In sommige beroepenvelden is het tegenwoordig erg lastig om een geschikte baan te vinden. Wanneer er weinig aanbod is en de vraag hoog, kun je je voorstellen dat sollicitanten vaak een laag salaris krijgen aangeboden. Bedrijven kunnen dit nu bieden doordat ze weten dat er veel sollicitanten zullen zijn, er hoeft er natuurlijk maar één iemand te happen. Jij hebt er echter voor gekozen om het in het nieuwe jaar anders te doen. Je wil je namelijk om laten scholen. Maar waar begin je? Allereerst ga je uiteraard overleggen met het UWV. Zij bepalen of je omgeschoold mag worden. Daarnaast kijken zij of ze de kosten voor de betreffende opleiding of cursus vergoeden. Aan jou zelf de keus om een opleiding en aanbieder hiervan te kiezen. Enkele grote spelers zijn het NCOI, LOI en Fabius opleidingen. De laatst genoemde is gespecialiseerd in administratieve- en verkoopopleidingen. Het grootste voordeel van deze opleidingen is dat je deze met één dagdeel les in de week kunt volgen. De tijd die je aan huiswerk kwijt bent varieert per persoon.

Rate this post

Verstuur reactie