×

4-takt olie

4-takt olie

Veruit de meeste scooters die er momenteel rondrijden zijn voorzien van een 4-takt motorblok. Hiervoor moet je ook 4-takt olie gebruiken. Er is nog wel een verwarring over het juiste type olie en wanneer je deze moet vervangen. Met onderstaande tips weet je direct welke 4-takt olie je nodig hebt.

 

Tip 1: Inloopolie vervangen

Wanneer je een nieuwe scooter hebt moet je de eerste 4-takt olie vrij snel vervangen, meestal na 500 km. Deze olie is dunner dan normale 4-takt olie omdat de motor bij de eerste kilometers goed gesmeerd moet worden. Je kunt na de inloopperiode de 4-takt olie vervangen door een ander type.

 

Tip 2: De dikte van 4-takt olie

Verschillende soorten olie hebben ook een afwijkende dikte. Veel soorten 4-takt olie bevatten meer soorten zodat je onder meerdere temperaturen dezelfde dikte behoud. In de handleiding van jouw scooter staat welk soort 4-takt olie het beste is voor jouw scooter. Vaak is dat 10W40, wanneer het getal voor de W lager is zal de olie in koud weer meer vloeibaar zijn, een hogere waarde duidt op gebruik in warmer weer. Doorgaans kun je het hele jaar dezelfde olie gebruiken.

 

Tip 3: Merkolie kopen of niet?

je kunt 4-takt olie kopen met een bekend merk, of een huismerk bij winkels als de HEMA of de Action. Kijk als eerste naar de viscositeit die we in Tip 2 al noemde. Duurdere 4-takt olie op basis van synthetische olie is wat beter in ijzer schaafsel af te voeren, er zal minder afzetting plaatsvinden op het motorblok. Je moet zelf de keuze maken wat voor jou belangrijk is, houdt er wel rekening mee dat een fles olie goedkoper is dan een nieuw motorblok.

 

Met deze drie tips zal de keuze voor de juiste 4-takt olie eenvoudiger zijn. Raadpleeg voor je de scooter olie vervangt altijd eerst de handleiding of vraag het na bij een specialist.

Rate this post

Verstuur reactie