×

Vespa de originele retro scooter

Vespa de originele retro scooter

Iedereen kent de Vespa scooter, het elegante Italiaanse voertuig met de kleine wielen en ronde vormen. De Vespa is al in veel films opgedoken en is na 70 jaar nog steeds de meest gewilde scooter op de markt. Wist je dat Vespa eigenlijk geen merk is maar een model dat werd ontworpen in de Piaggio fabriek? Lees verder en ontdek de rijke geschiedenis van Vespa waarin modellen als de Primavera, LX, Sprint, Fly, Zip uiteraard de Vespa 946 de revue zullen passeren.

 

Piaggio Schepenbouw

In 1884 werd Piaggio opgericht in Genua door Rinaldo Piaggio die toen pas twintig jaar oud was. Hij richtte zich in eerste instantie op de bouw van luxe schepen maar breidde zijn expertise al snel uit naar boten, vliegtuigen en andere gemotoriseerde voertuigen. Na zijn overlijden namen zijn twee zoons het bedrijf over.

 

Piaggio in de Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog hield Piaggio zich vooral bezig met de bouw van oorlogsmaterieel waaronder vliegtuigen. Omdat Piaggio een Italiaans bedrijf is werkte ze onder leiders als Mussolini en Hitler. Toen de geallieerden de oorlog wonnen mochten Duitsland en Italië geen voertuigen voor het leger meer produceren. Piaggio zag een nieuwe markt opkomen, er was behoefte aan betaalbaar vervoer voor particulieren.

 

Van lelijk eendje naar mooie wesp

Het eerste prototype van Piaggio was de Paperino. Dat is het Italiaanse woord voor eendje en werd ook wel “Donald Duck” genoemd. Dit prototype maakte gebruik van het voorwiel van een vliegtuig en werd gemaakt uit één stuk plaatstaal. Dit prototype uit 1945 zou leiden tot de eerste Vespa in 1946. De naam Vespa is het Italiaanse woord voor wesp. De naam werd gekozen vanwege de vorm van de scooter en het zoemende geluid van de motor. Er werd ook een auto variant gemaakt genaamd Ape wat staat voor “bij”. Het zou de Vespa scooter zijn die echt populair werd.

 

Vespa scooters zijn voor iedereen

Voorheen waren motoren lompe voertuigen voor stoere mannen. De Vespa werd ontworpen met een handige en slimme doorstap. Daardoor kon een vrouw met een rok of jurk ook makkelijk op de scooter rijden. Het relatief lichte gewicht maakt dit de ideale stadsscooter. Naast het model was de techniek ook in orde. De overkapping werd uit plaatstaal gemaakt en er werden geavanceerde technieken toegepast zoals een geforceerde koeling. Het motorblok werd goed afgeschermd tegen vuil dankzij de kap.

 

Het Piagio merk

Vespa is dus een merknaam die vanaf het begin onder Piaggio valt. Hoewel Piaggio zware tijden zou doormaken door onder meer concurrentie vanuit Azië bleven ze overeind staan. Ze kochten ook andere merken op zoals Aprilla, Gilera en ook Puch is nu in het bezit van het Piaggio concern. Daarmee zijn ze de grootste fabrikant van scooters ter wereld, en ze bieden een breed spectrum aan scooters.

 

Vespa eigentijds klassiek

Hoewel Vespa scooters steeds vernieuwen blijft de uitstraling nog steeds hetzelfde als vroeger. Die elegante lijnen, het compacte formaat en het onovertroffen rijcomfort blijft ongewijzigd. De tijd staat niet stil, ook niet bij Vespa. Met de ervaring uit de professionele motorsport hebben ze veel geleerd over vooruitstrevende technieken die ze doorvoeren in de scooters. In de huidige modellen zien we dat terug.

 

Vespa 946

Dit model Vespa werd in 2013 gelanceerd als een verwijzing naar het allereerste prototype. Kosten noch moeite werden gespaard met deze koning onder de scooters. De techniek in dit topmodel sijpelde later door naar de normale lijn Vespa scooters. Denk hierbij aan kappen die aan beide kanten worden gespoten, gevlochten remkabels voor een hogere druk en een elektronische snelheidsmeter. Daarmee laat Vespa zien dat ze nog steeds koploper zijn in de groeiende scooter markt.

 

Vespa LX

Dit model kwam zestig jaar na de eerste Vespa scooter op de markt, vandaar de type aanduiding LX wat het Romeinse getal 60 is. Net als de 946 is dit een verwijzing naar de rijke historie van Vespa en tegelijkertijd een bewijs van innovatie binnen de collectie. Er is ook een Vespa LXV variant uitgebracht.

 

Vespa Primavera

Dit is de opvolger van de Vespa LX. In de Primavera worden de beste features van de Vespa 946 toegepast op een moderne scooter met een klassieke uitstraling. De Vespa Primavera- bij fastfuriouscooters.nl is terug van weggeweest maar helemaal up-to-date gemaakt voor een modern publiek. Het rijcomfort is verder verbeterd en met de ruime buddyseat kun je ook heerlijk met z’n tweetjes met deze scooter gaan touren. Naast een 25cc ren 50cc versie is er ook een 125cc motor verkrijgbaar.

 

Vespa Sprint

Voor wie liever een sportiever model rijdt is de Vespa Sprint een mooie scooter die lekker vlot en wendbaar is. Ook hier worden nieuwe technieken uit de 946 gebruikt zoals gevlochten remkabels die meer druk hebben waardoor de scooter een nog sportiever karakter heeft en ook nog eens veiliger is om mee te rijden. De elektronische snelheidsmeter mag ook niet worden vergeten, die is een stuk nauwkeuriger dan een mechanische versie. Ook de Sprint is verkrijgbaar in een 25cc, een 50cc en een 125cc versie.

 

Goedkope retro scooters

Je ziet steeds meer goedkope retro scooters rijden die op het eerste gezicht veel lijken op de Vespa modellen. Zelfs de naam doet denken aan het origineel zoals de Vespelini. Ook La Souris, VOM, IVA, Turbho en vele andere merken ontwerpen scooters die erg lijken op Vespa modellen. Sym is een middenklasser die niet echt een kopie is maar wel duidelijk inspiratie put uit de design filosofie uit Italië.

 

Deze retro scooters worden in grote aantallen geproduceerd in China. Daar liggen de loonkosten lager en er wordt gewerkt met lagere kwaliteit materialen en oudere technologie. Plaatstaal wordt vervangen door kunststof, in plaats van elektronische regelaars worden mechanische onderdelen gebruikt en RVS staal wordt vervangen door een lagere kwaliteit staal. De scooters worden zonder merknaam in bouwpakketten verscheept naar Europa en hier geassembleerd.

 

Op kwaliteit kunnen goedkope scooters uit China niet concurreren met Vespa, wel bieden ze vaak een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Als je begrijpt dat je voor een fractie van de prijs niet dezelfde kwaliteit kan verwachten kan een retro scooter de juiste keuze zijn. Let wel op de service en support van de aanbieder, daar zit zeker verschil in.

 

Vespa op dit moment

Onlangs werden de Vespa LX en de Vespa S vervangen door de Vespa Primavera en de Vespa Sprint. Beide types brengen de technologie van de Vespa 946 naar meer betaalbare modellen. De Vespa Primavera heeft die klassieke retro look maar is toch weer heel modern. De Vespa Sprint is de opvolger van de populaire Vespa S met een kleiner frame en een sportiever uiterlijk. Beide scooters liggen laag met kleine wielen en zijn zeer wendbaar. Dat maakt ze ideale scooters voor het stadsverkeer. Vespa heeft overigens ook 125cc modellen in het assortiment. Dat zijn echte motoren waar je mee de snelweg op kunt. Je hebt dan uiteraard een motorrijbewijs nodig. De meeste Vespa scooters die verkocht worden zijn uitgerust met een 25cc of 50cc motorblok voor gebruik als snorfiets (zonder helmplicht) en bromfiets (met helmplicht).

 

Vespa is een beroemd merk met een rijke historie dat altijd terugkijkt naar oude successen en tegelijkertijd durft te vernieuwen. Dat maakt Vespa zo bijzonder, een tijdloos merk.

5/5 - (1 stemmen)

Verstuur reactie