×

Wat kost een auto

Wat kost een auto

autorijdenEen auto is een machine en een machine heeft onderhoud nodig om goed te kunnen blijven werken. Onderhoud kost geld dus autorijden kost geld. Naast het onderhoud moet er brandstof in de auto worden gegooid. Ook is een verkeersverzekering verplicht die je feitelijk zo duur kunt maken als je zelf wilt. Naast de onderhoudskosten, de verzekering en de brandstof krijg je ook te maken met de wegenbelasting.

Afschrijving

Sommige rekenen ook de waardevermindering mee wat een auto met zich meebrengt. Een auto van 3 jaar oud die je voor 10.000 euro koopt is het jaar er op nog maar 8.500 waard. Een verlies van 1.500 euro in een jaar. Uiteraard maakt het veel uit van welk merk de auto is, hoeveel kilometers je er mee gereden hebt en of het model populair is en makkelijk weer verkoopbaar is.

Wat kost de wegenbelasting

De wegenbelasting is gebonden aan het gewicht van de auto, de brandstof waar hij op rijdt en de provincie waarin je woont. Vooral het gewicht en het type brandstof maken een groot verschil in de kosten. Bij hele lichte auto’s is het verschil tussen benzine, gas en diesel erg klein. Hoe zwaarder ze worden, hoe groter de verschillen. Een gemiddelde auto weegt 1200 kg.

De wegenbelasting kost voor een :

  • Benzine uitvoering 45 euro per maand
  • Gas (LPG-g3) 65 euro per maand
  • Diesel uitvoering 96 euro per maand

Je ziet dat de wegenbelasting op benzine het goedkoopst is en op diesel het duurst. Ook de brandstofprijzen variëren dus bij een bepaald aantal kilometers kan er een omslagpunt komen waarbij rijden op gas of rijden op diesel voordeliger wordt dan rijden op benzine.

De autoverzekering

De WA verzekering is verplicht maar je kunt de autoverzekering verder uitbreiden met modules. Wil je eigen schades meeverzekeren of wil je alleen extra verzekerd zijn bij glasbreuk. Er zijn diverse pakketten verkrijgbaar. Het bedrag van de autoverzekering (premie) wordt met name berekend op basis van je leeftijd (risicofactor) en het merk en type auto (nieuwwaarde, gewicht en vermogen). Een Peugeot 106 zal goedkoper in de verzekering zijn dan een BMW 5-serie. Hoe langer je schade vrij rijdt, hoe meer korting je krijgt bij de verzekering en dus minder premie betaald.

auto-onderhoudOnderhoudskosten

Geen enkele automobilist zal aan de onderhoudskosten ontkomen. Elke auto heeft vroeg of laat onderhoud nodig. Denk hierbij aan banden, een accu, ruitenwissers, ruitenwisservloeistof, olie, en remmen. Je zult ook te maken krijgen met reparaties omdat onderdelen versleten of defect raken.

De onderhoudskosten van een auto kunnen erg variëren. Het merk en type kan een grote rol spelen hierin. Een kleine auto is in de meeste gevallen veel goedkoper. Dit komt omdat de onderdelen kleiner zijn en daarvoor is minder materiaal nodig geweest om ze te produceren. Denk bijvoorbeeld aan banden. Een terreinwagen heeft veel grotere banden en deze zullen daarom ook veel duurder zijn.

Veel mensen zijn zich niet bewust van de kosten die een auto met zich mee kan brengen en steken zich soms in de schulden omdat ze de auto toch nodig hebben en voor het blok staan als de auto stuk gaat en ze geconfronteerd worden met een gepeperde rekening.

 

Rate this post

Verstuur reactie