×

Soorten laminaat en verschil in kwaliteit

Soorten laminaat en verschil in kwaliteit

laminaatSoorten laminaat

Laminaat wordt gemaakt van meerdere materialen die gezamenlijk een aantal lagen vormen. Bovenop deze laag zit een soort print laag die als toplaag dient, doordat deze foto laag als laatste erop gezet wordt is het mogelijk om deze soort vloer in allerlei verschillende soorten kleuren en vormen te maken.

MDF en HDF laminaat

Tijdens de aanschaf van laminaat kan er niet alleen gekozen worden uit een uitgebreid assortiment van printlagen maar is er ook de keuze tussen MDF en HDF . Beide zowel MDF dat staat voor Medium Density Fiberboard en HDF wat staat voor High Density Fiberboard wordt er gebruikt gemaakt van meerdere lagen die samengeperst zijn. Het verschil tussen MDF laminaat en HDF laminaat is dat HDF een betere kwaliteit heeft dan MDF.

Ook beschikt de HDF variant vaak over een extra laag aan de onderkant die extra stevigheid geeft aan de vloer. Deze extra laag is gemaakt van hetzelfde materiaal als de toplaag.

 

Laminaat van de HDF kwaliteit

laminaatvloerOndanks dat laminaat van een hogere kwaliteit iets duurder is krijg je wel de beste eigenschappen ervoor terug. Zo kan er verwacht worden dat een vloer van de hoogste kwaliteit niet alleen slijtvast is maar ook stevig, makkelijk schoon te maken is en dat de vloer bijdraagt aan een hygiënische omgeving. Een HDF vloer moet ook makkelijk en snel te leggen zijn.

 

De lagen van HDF Laminaat

hdf-laminaatAls er gekozen wordt voor HDF is het van belang om te weten waaruit HDF laminaat precies bestaat. De onderste laag van HDF wordt ook wel de onderlaag genoemd. Deze laag wordt zo recht mogelijk gemaakt zodat de vloer recht en stabiel gelegd kan worden. Ook is deze laag de vochtwerende laag van de vloer wat meelevert aan de kwaliteit.

Na deze onderlaag komt er bij HDF laminaat de HDF laag, de HDF laag geeft de vloer extra stabiliteit en is dan ook een belangrijke laag in de vloer. Hoe hoger de kwaliteit van deze laag; hoe beter de klikverbinding in de vloer is.

Bovenop de HDF laag komt de print laag, deze print laag is te verkrijgen in allerlei soorten. Zo kan er gekozen worden voor een houtachtige laag of een laag dat lijkt op een stenen laag, ook de kleur kan uitgebreid verschillen.

Vervolgens wordt er over deze print laag een extra topping aangebracht. Deze toplaag wordt ook wel “overlay” genoemd. De overlay zorgt ervoor dat het laminaat slijtvast en makkelijk schoon te maken is. Deze laag is doorzichtig waardoor de print laag goed zichtbaar blijft.

Rate this post

Verstuur reactie