Tips voor je eigen webshop
Bij het starten van je eigen webshop komt een hoop kijken. Buiten het regelen van de belangrijkste en standaard formaliteiten, zoals je inschrijving bij de Kamer van Koophandel, het verzinnen van je naam, de wettelijke verplichtingen enzovoorts, is er een aantal dingen die je misschien over het hoofd ziet. Let daarom altijd even op de volgende puntjes.
Een slimme voorraad
Het inkopen van een voorraad is enorm lastig. Inschatten hoeveel je nodig gaat hebben heeft bij vele verkopers al tot stress geleid. Te veel artikelen inkopen kost een hoop geld en het is erg zonde als je veel overhoudt, maar met te weinig inkopen loop je het risico dat je niet genoeg voorraad hebt. Ook is het vaak goedkoper om in grote hoeveelheden in te kopen. Dus hoe vind je hier de juiste balans in? Uiteindelijk is het beter om te weinig te hebben en uitverkocht te zijn, dan dat je te veel inkoopt wat je eigenlijk niet kan financieren. Reken van tevoren uit hoeveel je moet verkopen om je kosten eruit te halen en een mooie winst te maken. Dan weet je of het realistisch is om te kunnen verkopen wat je nodig hebt om uit je inkoop een goede winst te halen. Ga uiteraard ook niet aan je budget voorbij.
Marketing is de key
Het kan zijn dat je zo opgaat in de website zelf en de logistiek dat je de marketing en sales compleet vergeet. Hoe mooi je website ook is en hoe soepel je verkoopsysteem ook werkt, als je niet aan marketing en sales doet zal je nooit genoeg verkopen. Naamsbekendheid creëren is de key tot succes. Marketing hoeft niet gelijk mega duur te zijn. Als je je webshop promoot via social media kom je al een heel eind. Denk aan Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram enzovoorts. Jezelf promoten via social media is gratis en je kunt er duizenden potentiële volgers mee bereiken. Let er wel op dat je kanalen kiest die bij jouw doelgroep passen. Vergeet ook Google niet. SEO is prijzig, maar zeker de investering waard.
Vergeet je concurrentie niet
Vergeet geen onderzoek te doen naar concurrenten. Google ze en neem een kijkje op hun website. Vergelijk prijzen en producten. Kijk ook naar de reclame die ze maken. Waar doen ze dit en hoe vaak? Probeer meer service te bieden dan je concurrenten of doe iets extra’s wat opvalt. Al is het in de eerste plaats het belangrijkste dat je producten en prijzen goed zijn, dat het verkoopsysteem soepel werkt en dat klanten tevreden zijn over de service. Daarna kun je aan extra service of een opvallende actie gaan denken.
Bij het opstarten van een eigen webshop komt er veel op je af. Er is zoveel waar je aan moet denken en wat je moet doen, dat het bijna onmogelijk is om het allemaal zelf te doen. Overweeg daarom om dingen uit te besteden. Laat bijvoorbeeld een webshop op maat bouwen als je hier zelf niet veel verstand van hebt. Dit voorkomt veel stress en je houdt tijd over voor andere belangrijke zaken.
Verstuur reactie