×

Veiligheidstips voor het kopen van kinderspeelgoed

Veiligheidstips voor het kopen van kinderspeelgoed

Kinderen zijn gek op speelgoed. Niet alleen om mee te spelen, maar op jonge leeftijd ook om in hun mond te stoppen. Hoe vaak komt het wel niet voor dat kinderen weer eens ballenbak ballen in hun mond stoppen wanneer jullie een dagje naar een indoor speeltuin zijn. Juist, heel vaak. Er zijn daarom een aantal dingen waar je op kan letten bij de aankoop van kinderspeelgoed. Natuurlijk moet het speelgoed aan het bekende CE-keurmerk voldoen, maar dit betekent niet dat het speelgoed meteen 100% veilig is.. We nemen een aantal gevaarlijke kenmerken door.

Kleine onderdelen

Voor kinderen jonger dan 36 maanden geldt dat er geen kleine onderdelen aan het speelgoed vast mogen zitten. Dit houdt in dat de onderdelen er ook niet af getrokken kunnen worden of kunnen afbreken. De onderdelen mogen niet groter dan 3,17 centimeter zijn en in de lengte niet langer dan 5,71 centimeter.

Magnetisch speelgoed

Dit gevaarlijke kenmerk is nog vrij nieuw. Dit komt doordat de magneten steeds kleiner en krachtiger worden. Magneten kunnen loslaten van het speelgoed, waardoor het kind de magneten in kan slikken. Dit kan zelfs dodelijke gevolgen hebben. Wanneer het kind meerdere magneetjes inslikt, kunnen deze elkaar aantrekken, waardoor de darmen kunnen perforeren. Let op, dit kan alleen wanneer het kind meerdere magneten of een magneet en iets van metaal heeft ingeslikt.

Elektronisch speelgoed met knoopcelbatterijen

Knoopcelbatterijen zijn kleine, ronde batterijen die steeds vaker worden gebruikt in elektronisch speelgoed. Wanneer het kind zo’n batterij inslikt, kan het vast blijven zitten in de slokdarm. Het batterijtje kan in aanraking komen met vocht wat een schokje kan veroorzaken. Dit kan zelfs fatale gevolgen hebben.

Speelgoed met ftalaten

Ftalaten zijn weekmakers die PVC zacht kan maken. Wanneer een kind op speelgoed sabbelt die ftalaten bevat, kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Deze stoffen kunnen kankerverwekkend zijn of problemen veroorzaken aan de nieren en de lever. Dit zijn slechts enkele voorbeelden die veroorzaakt kunnen worden.

Rate this post

Verstuur reactie