×

4 Types waarmee je liever niet vergaderd

4 Types waarmee je liever niet vergaderd

Geregeld schuiven we aan bij een vergadering. Op papier lijkt het erg nodig en nuttig, maar in de praktijk blijken veel vergaderingen vaak overbodig of niet productief te zijn. Uit onderzoek blijkt zelfs dat zo’n 28 procent van de vergaderingen als onproductief wordt bestempeld. Dat terwijl vergaderen er ook voor kan zorgen dat er succesvol gedachten en ideeën worden uitgewisseld binnen het bedrijf. Heeft het misschien iets te maken met de vier types die in dit artikel worden besproken?

Typen vergaderaars

Bij elke vergadering krijg je te maken met vier typen vergaderaars die niet goed weten hoe ze moeten deelnemen aan een vergadering. Hierdoor verloopt de vergadering niet zo snel en productief als vooraf gepland en voorbereid was. Herken jij de types die ik hier voor je opsom?

#1 De stomme vergaderaar

De eerste type vergaderaar – die je niet bij je vergadering wilt hebben – wordt de stomme vergaderaar genoemd. De reden voor deze benaming is dat deze deelnemer bang is om vragen te stellen en voorstellen te doen, omdat deze inbreng door de andere deelnemers als stom bestempeld kan worden. Hierdoor besluit de stomme vergaderaar om gewoonweg niets te zeggen en kan de stomme vergaderaar net zo goed onzichtbaar zijn tijdens de vergadering. De bedoeling van een vergadering is tenslotte om de meningen en ideeën te verzamelen van alle deelnemers. Ook die van de stomme vergaderaar.

#2 De monopolist

Lijnrecht tegenover de stomme vergaderaar staat de monopolist. Dit type vergaderaar is zacht uitgedrukt wel erg aanwezig. Waar de stomme te weinig van heeft, heeft de monopolist te veel van. Een vergaderaar met deze stijl geeft de andere deelnemers geen kans om het woord te nemen. Zelfs als de monopolist de voorzitter is dan heeft – hij of zij – niet het recht om anderen de mond te snoeren. Een vergadering is tenslotte een groepsactiviteit waarbij de inbreng van iedereen zorgt voor het beste resultaat.

#3 De tijdverspiller

De tijdverspiller is een vergaderaar die vergaderingen organiseert om te kunnen vergaderen. Het doel en de actiepunten verliest dit type vergaderaar voor het gemak even uit het oog. De tijdverspiller is dan ook een vergaderaar die de productiviteit drastisch verlaagt.

#4 De multitasker

Het laatste type waarmee je liever niet vergaderd is de multitasker. Normaal gesproken is er niets mis met multitasken – integendeel zelfs – het wordt gezien als een knappe prestatie. Tijdens vergaderingen is het echter storend dat een deelnemer zijn of haar aandacht niet bij de vergadering weet te houden.

Aan welk van deze vier types stoor jij je het meest tijdens het vergaderen?

Rate this post

Verstuur reactie