×

Duurzame communicatie binnen een bedrijf

Duurzame communicatie binnen een bedrijf

Communicatiemodel

Communicatie kan zeer breed worden opgevat, omdat het verschillende vormen aan kan nemen. Dit doe je zeer bewust en kan ook onbewust gebeuren, maar het heeft allemaal een basis, namelijk het communicatiemodel. In het dagelijkse leven, op je werk, je maakt er altijd gebruik van. Het communicatiemodel bestaat uit vier basisprincipes:

  1. De zender
  2. De boodschap
  3. Het medium
  4. De ontvanger

Een zender heeft de wil om een boodschap over te dragen aan de ontvanger. Die boodschap probeert hij/ zij over te brengen door middel van een medium, dat kan van alles zijn: mondeling, schriftelijk, een chat, maar ook televisie of reclameborden. Communicatie is overal om ons heen, dit gebeurt overal om ons heen en je wordt constant geprikkeld door communicatiemiddelen.

Interne communicatieInterne en externe communicatie

In het zakelijke leven is communicatie enorm belangrijk, want je bent constant aan het communiceren naar je collega’s, je baas, klanten, pers, concurrentie, cliënten en noem zo maar op. Dit is een van de pijlers binnen een organisatie, wanneer de communicatie binnen een bedrijf niet goed verloopt is het duidelijk te merken aan de manier van samenwerken, miscommunicatie en dit resulteert erin dat er een negatieve wrijving binnen het bedrijf ontstaat.

Slechte interne communicatie heeft ook effect als het bedrijf naar buiten wil communiceren, omdat er een eenheid binnen de organisatie moet zijn. Medewerkers kunnen hierdoor negatieve informatie naar buiten brengen, waardoor het imago van een bedrijf schade oploopt. Daarom is het belangrijk dat een bedrijf als eenheid opereert, zodat ze zich krachtig kunnen opstellen, zowel binnen als buiten het bedrijf.

Belang bij goede communicatie

De afgelopen paar jaren is er veel onderzoek gedaan naar communicatie binnen bedrijf. Er wordt door bedrijven enorm veel geld uitgegeven aan marketing om te netwerken en nieuwe klanten aan te trekken, maar waarom constant nieuwe klanten aantrekken als je ook kan werken aan een beter klantenbehoud, want dat is immers een stuk goedkoper en je kunt de banden aanhalen met je klanten.

Daarvoor is communicatie een enorm goed middel om klanten te behouden. Tegenwoordig wordt het ook wel duurzame communicatie genoemd. Duurzame communicatie wordt door steeds meer bedrijven opgepikt en zo zie je een verandering van de bedrijfsvoering. De belangen van de klanten worden steeds meer centraal gezet in plaats van de belangen van het bedrijf. Een groot voorbeeld hiervan is dat winkelconcerns, zowel de fysieke winkel als de webshops grotere klantenservice afdelingen hebben opgezet om klanten van dienst te kunnen zijn bij klachten, vragen en retouren.

De laatste paar jaren is er een duidelijke verschuiving te zien van bedrijven die succesvolle bedrijven opvolgen, omdat de interne en externe communicatie van een bedrijf goed verzorgd zijn. ‘Beter goed gejat, dan slecht bedacht’ is hierbij het geval. Duurzame communicatie gaat daarom een steeds belangrijkere rol spelen in de toekomst. Maar het is belangrijk hoe je als bedrijf weet hoe je de duurzame communicatie moet toepassen.

Hiervoor zijn gespecialiseerde communicatiebureaus zoals ingeroepen, zij kijken met een frisse blik naar de huidige stand van zaken en brengen de problemen in kaart, om daarna met een oplossing te komen die op maat wordt afgestemd op de problemen die zijn ontdekt. Zoals hierboven is beschreven, is communicatie een van de pijlers binnen een organisatie, dit mag niet genegeerd worden.

Rate this post

Verstuur reactie