×

Een franchiseonderneming en de franchise ondernemer

Een franchiseonderneming en de franchise ondernemer

dominoHet starten van een franchiseonderneming wordt steeds vaker gedaan. Dit heeft dan ook een aantal grote voordelen ten opzichte van het opstarten van een eigen onderneming. Het inwinnen en het inlezen van informatie over franchiseondernemingen is erg belangrijk. De ondernemer dient dan ook op de hoogte te zijn van alle belangrijke informatie.

De ondernemer

De ondernemer van een franchiseonderneming wordt ook wel een franchise ondernemer of franchisenemer genoemd. De ondernemer kan in een nieuw gebied een onderneming starten, onder een bekende naam. Hierbij is het van belang dat de ondernemer een contract sluit met de eigenaar van een handelsnaam. Deze eigenaar wordt ook wel een franchisegever genoemd. Tegen betaling kan de ondernemer gebruik maken van de handelsnaam van de franchisegever.

Voorbeelden van franchise

Er zijn veel franchiseondernemingen te vinden in heel Nederland. Hierbij gaat het voornamelijk om supermarkten of restaurants. Een goed voorbeeld van een franchiseonderneming dat zich door heel Nederland bevindt, is het fastfoodrestaurant McDonald’s. Ieder McDonald’s restaurant beschikt weer over een andere eigenaar. Al deze eigenaren hebben een contract afgelegd met de franchisegever van McDonald’s.

Niet alleen supermarkten en restaurants maken gebruik van de franchise formule. Ook dienstverlenende bedrijven zoals makelaardijen maken steeds vaker gebruik van een bestaande franchise formule.

Contract met de franchisegever

Het contract met de franchisegever zorgt er voor dat veel ondernemers twijfelen over de franchise formule. In het contract zullen diverse regels worden opgesteld waar de ondernemer zich aan dient te houden. Toch brengt de franchisegever ook vele grote voordelen met zich mee.

Rate this post

Verstuur reactie