×

Energie besparen als ondernemer

Energie besparen als ondernemer

Het is voor iedere ondernemer mogelijk om energie te besparen. Dit kan op meerdere manieren gerealiseerd worden, afhankelijk van uw beschikbare budget en vastgestelde doelstellingen. Over het algemeen zijn er 4 manieren waarop u het efficiëntst energie kunt besparen.

Kleine dingen

De eerste stap is vaak de makkelijkste. U kunt namelijk al energie besparen door veranderingen aan te brengen in de kleinste dingen. Dit doet u door logisch na te denken. Vraag uzelf af waar in het pand de meeste energie wordt verbruikt? Kunt u energie besparen door de ramen te sluiten als de airconditioning aan staat? Denk ook aan het afsluiten van uw computer als u naar huis gaat of laat timers installeren op laptops, schermen, computers en andere apparaten.

Kleine aanpassingen maken

De meeste mensen zijn er nog steeds niet van overtuigd dat die paar spaarlampen het verschil kunnen maken. Tijd om hier verandering in te brengen. Het maken van kleine aanpassingen kan namelijk voor een grote verandering in de energierekening zorgen. Hier een paar tips om te besparen:

  • Voorzie alle deuren van deurdrangers
  • Vervang alle gloeilamp voor spaarlampen
  • Isoleer alle leidingen van de cv-installatie in de ruimtes die niet verwarmd zijn
  • Overstappen naar een goedkope zakelijke energieleverancier zoals bijvoorbeeld Gazprom Energy.

Deze maatregelen zijn makkelijk om door te voeren en kunt u daarom per direct toepassen.

Investeren in energiebesparing

Niet alleen de aanwezige apparatuur in uw pand heeft een grote invloed op uw energieverbruik, maar uw installaties ook. Als u met uw bedrijf in een oud pand bent gevestigd, kunt u bijvoorbeeld de isolatie verbeteren door HR++ glas of spouwmuurisolatie te installeren.

Daarnaast zijn er ook goede energiezuinige alternatieven op de markt waarmee u veel geld kunt besparen. Hierbij kunt u denken aan verlichting, verwarming en verkoeling. Het gaat dan in de meeste gevallen om grote investeringen, waarbij u altijd goed moet letten op de terugverdientijd, eventuele subsidies en de overige voordelen.

Duurzaam ondernemen

Doordat steeds meer ondernemingen rekening houden met hun maatschappelijke verantwoordelijkheden, worden duurzame bedrijfsvoeringen steeds vaker toegepast. Energie is hier slechts een klein deel van. De focus ligt hierbij op het terugdringen van verbruik en hergebruik. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Warmte-koudeopslag
  • Windmolens
  • Zonnepanelen
  • Groene daken
  • Zonneboilers
Rate this post

Verstuur reactie