×

Het aantal BHV’ers bepalen

Het aantal BHV’ers bepalen

Wat voor actie onderneemt u wanneer er sprake is van een calamiteit op de werkvloer? Wanneer er voldoende BHV’ers aanwezig zijn, wordt de situatie al een stuk makkelijker om af te handelen. Een goede reden om ervoor te zorgen dat er ten alle tijden een BHV’er op de werkvloer aanwezig is die de situatie snel en adequaat kan afhandelen. Maar hoeveel BHV’ers heeft uw bedrijf nodig? Er zijn namelijk geen wettelijke aantallen vastgesteld.

In de meeste gevallen wordt het aantal BHV’ers gebaseerd op de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Daarnaast moet rekening gehouden met het soort bedrijf, de grootte van het bedrijf en het de drukte in het pand.

Grootte van het bedrijf

Elke werkgever met werknemers in dienst moet voldoen aan de BHV verplichting en minimaal één BHV’er in dienst hebben. Dit kan de werkgever zelf zijn, maar ook een normale medewerker die een BHV cursus heeft gevolgd. Bij kleinere bedrijven komt het dan ook vaak voor dat de werkgever de BHV op zich neemt. In dat geval moet u er persoonlijk voor zorgen dat alle werknemers en gasten in geval van een calamiteit het pand heelhuids verlaten. Echter moet u wel een vervanger regelen als u zelf niet op locatie bent.

Aantal BHV’ers bepalen

De RI&E kan dienen als maatstaaf bij het bepalen van het aantal BHV’ers. Zorg ervoor dat er altijd voldoende BHV’ers aanwezig zijn, in verband met vakantie, ziekte en dergelijke.
De werkgever is altijd persoonlijk verantwoordelijk voor de BHV en kan altijd aansprakelijk worden gesteld indien een calamiteit slecht afloopt. De Inspectie SZW houdt streng toezicht op de arbeidsomstandigheden van een organisatie en kan waar nodig een hoge boete geven. Bij gebrek aan BHV’ers beginnen de boetes vaak bij €3.000, welke in geval van herhaling kunnen oplopen tot wel €9.000.

Rate this post

Verstuur reactie