×

Hoe WhatsApp zakelijk wordt ingezet

Hoe WhatsApp zakelijk wordt ingezet

WhatsApp, we gebruiken het allemaal. Beter gezegd, we kunnen niet meer zonder. Even snel een appje naar je vrienden om te vragen wat ze dit weekend gaan doen of een appje naar je moeder om te zeggen dat je iets later thuis bent. Zinnige, maar ook heel veel onzinnige dingen worden op deze app gedeeld. Niet zo gek, het is namelijk ontzettend gebruiksvriendelijk en makkelijk. Er worden dagelijks 42 miljard berichten gestuurd en 1,6 miljard foto’s.

 

WhatsApp is populair! Het team van WhatsApp een nog groter bereik. Ze richtten zich daarom op de ondernemers. Het platform moet toegankelijk worden voor bedrijven. Dat is waarom je deze app nu ook zakelijk kunt gebruiken. Maar hoe zet je WhatsApp zakelijk in? Dat leggen we hieronder uit. We moeten er wel even bij vermelden dat bedrijven die dit gebruiken vaak een online marketing bureau inschakelen. Die zijn gespecialiseerd in dit soort dingen en volgen de nieuwste trends op de voet.

Hoe werkt zakelijke WhatsApp?

Dat je een WhatsApp groep hebt met je collega’s is logisch, maar dat is niet wat er bedoeld wordt met het zakelijk gebruiken van deze app. WhatsApp zakelijk kun je op meerdere manieren inzetten. Je kunt het gebruiken voor:

  • webcare
  • verzendlijsten
  • campagnes

Het grootste gros van de ondernemers zet dit platform in voor online digitale klantenservice. Dit is maar liefst 87%. Neem Coolblue bijvoorbeeld. Zij hebben het met zakelijke WhatsApp mogelijk gemaakt dat je zeven dagen in de week tot middernacht kunt appen met Hugo. Hier kun je al je vragen stellen omtrent producten en de levering. Chocomel heeft het platform gebruikt om een campagne op te starten. Vriendengroepen hadden de mogelijkheid om hun WhatsApp-groep te koppelen met Chocomel. Vervolgens kregen zij op drachten van het merk en konden zo punten verzamelen. De groep die de opdrachten het beste uitvoerde, won een unieke campingplek op de Zwarte Cross. Toch maken nog maar 3.9% van de ondernemers gebruik van dit soort campagnes.

 

Hoe zet je het in?

Om zakelijke WhatsApp in te zetten, moet je gebruik maken van een softewaresysteem. Afhankelijk van het uiteindelijke doel, kies je het gewenste systeem. Ga je voor de digitale klantenservice? Verdiep je dan in aanbieders als:

  • Treebranch
  • Wireless Services
  • Casengosoon-873316_640
  • OBI4wan
  • SaySimple

Wil je het gebruiken voor campagnes, dan kun je kiezen voor:

  • JustMarket
  • WeAsk

Deze laatste twee vragen echter wel wat hogere instapkosten en zijn dus minder geschikt voor het MKB.

Wat vinden ondernemers er tot nu toe van?

Ondernemers reageren verdeeld over de inzet van zakelijke WhatsApp. Ze beoordelen het gemiddeld met een 7,6. Het platform is echter wel aan het groeien en aan het ontwikkelen net als de softwaresystemen die je ervoor nodig hebt. Het onderzoek is eigenlijk ook te summier om een goed, objectief beeld te schetsen.

 

Voordelen van het zakelijke gebruik van WhatsApp

De ondernemers die ondervraagd zijn over het gebruik van dit zakelijke platform, zijn verder redelijk unaniem over de voordelen. Het is namelijk erg fijn om direct persoonlijk contact te hebben met de klant. Het is laagdrempelig en WhatsApp wordt al door bijna iedereen gebruikt. Ook het feit dat je snel foto’s kunt sturen, die bijvoorbeeld klachten duidelijker maken, wordt als positief ervaren.

 

Minder positieve kanten

Er zijn ook een aantal minder positieve klanten. De klanten verwachten namelijk een snelle reactie en dat wordt door ondernemers als grootste struikelblok gezien. Verder is er nog geen officiele API waar je de software mee kunt verbinden. Tot slot vinden ondernemers het lastig om te bepalen of ze wel of geen emoticons moeten gebruiken en om de tone of voice te bepalen.

 

Conclusie

Ondanks de paar negatieve kanttekeningen denken de ondernemers dat zakelijke WhatsApp nog erg gaat toenemen. Het is een nieuw concept van een bestaand platform dat nog in de kinderschoenen staat. Het zal in de loop van de jaren flink uitgebreid en ontwikkeld worden.

Rate this post

Verstuur reactie