×

Dit is de ideale temperatuur op het kantoor

Dit is de ideale temperatuur op het kantoor

Deze zomer hebben we nog niet veel warme dagen gehad en dat is prettig voor de mensen die nog aan het werk zijn en de werkgevers. Werken in hete kantoren is nou eenmaal niet al te best voor de productiviteit. Daarnaast kan er bij collega’s onderling behoorlijk wat discussie zijn over de temperatuur op kantoor, dat de workflow management beïnvloed wordt. Wat is eigenlijk de meest ideale temperatuur voor op het kantoor?

Wat zegt de Arbeidsinspectie?

De Arbeidsinspectie geeft een redelijk vage omschrijving van wat de temperatuur op het kantoor zou moeten zijn. In hun besluit staat dat de temperatuur niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemers. Er worden echter geen cijfers genoemd, dus het wordt tijd dat er wat duidelijkheid komt.

Productiviteit is verbonden aan temperatuur

Naar de ideale temperatuur zijn al een aantal onderzoeken gedaan, zoals het onderzoek van de Universiteit van Helsinki. De resultaten van dat onderzoek zeggen dat mensen minder productief worden wanneer de temperatuur onder de 15 graden Celsius zakt. Dat geldt overigens ook voor een temperatuur boven de 25 graden Celsius, daar worden we suf van.

Persoonlijke voorkeuren

Uiteraard is de ideale temperatuur om te werken per persoon verschillend. Men zegt dat het bijvoorbeeld in de Oval Office altijd erg warm is, omdat de president dat fijn vindt. Dat iedereen een andere temperatuur prettig vindt, is vaak ook een groot probleem op het werk. Wanneer de ene collega het koud heeft, loopt de andere collega putjes te zweten. De Arbo Unie geeft in een verklaring aan dat de ideale middenweg in de zomer 21 graden Celsius is en in de winter mag het wat kouder zijn.

Airconditioning

Dan begint het volgende probleem: de airco. Niet iedereen vindt het fijn wanneer de airco aan staat. Mensen met migraine kunnen bijvoorbeeld eerder klachten krijgen en mensen die achter een beeldscherm werken krijgen eerder droge ogen. Het belangrijkste is dat je op tijd aangeeft aan collega’s en je werkgever wat voor temperatuur je prettig vindt. Als je er niet samen uitkomt, kun je ook vragen of je meer thuis mag werken. Met de document management systemen van tegenwoordig is werken op afstand even effectief.

Rate this post

Verstuur reactie