Nieuwe informatie over zakelijk rijden in 2017
In 2015 konden de auto’s die een uitstoot van minder dan 51 g/km nog genieten van een bijtellingspercentage van 7%. In 2016 zijn deze zelfde modellen een categorie opgeschaald, waardoor ze nu 15% bijtelling moeten betalen. Daarom hebben veel ondernemers en zakelijke rijders snel contracten afgesloten, waardoor ze konden genieten van het gunstige bijtellingstarief. Ook wordt nog steeds de drempel van 500 privékilometers gehanteerd voor bestuurders die graag onder het bijtellingstarief willen blijven. Voorheen werd dit handmatig geadministreerd, maar door een kilometerregistratiesysteem te gebruiken kan de zakelijke rijder onbezorgd zijn kilometers bijhouden zonder de extra bijtelling.
Nieuwe kamerbrief
In een nieuwe kamerbrief die opgesteld is door staatssecretaris Eric Wiebes staat dat hij een nieuw bijtellingstarief voor zakelijke rijders wil invoeren. Als deze kamerbrief wordt voorgelegd en goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer, dan kunnen de zakelijke rijders rekenen op een bijtellingstarief van 22%. Dit betekent onder meer dat ook de hybride auto’s net zo zwaar worden belast als de auto’s die rijden op benzine, diesel en gas. Alleen de volledig elektrische auto’s blijven het voordeel van 4% bijtelling houden. Dit is nog geen zekerheid, maar de plannen worden rond augustus/ september bekend gemaakt.
Voordelig rijden
Wanneer de eerste datum van kentekenregistratie is ingevoerd hebben auto’s vijf jaar bijtelling. Loopt je termijn af of wil je nog genieten van het gunstige(re) bijtellingstarief dan is het verstandig om rond augustus/ september het nieuws rond de bijtelling nauwlettend in de gaten te houden. Mochten de plannen in 2017 worden doorgevoerd, dan ben je voor de komende vijf jaar een stuk voordeliger uit.
Wegenbelasting
Voor de wegenbelasting wordt in 2017 ook een nieuw plan gemaakt om deze te laten zakken met 2%. De kleine en de middelgrote auto’s worden minder zwaar belast, wat weer gunstiger is als je van plan bent om een auto te kopen. Wel gaat de belasting omhoog van oude diesels die nog zonder een fabrieksroetfilter rijden. Dit met het oog op een schoner milieu.
Toekomstplannen
Wanneer het nieuwe autoplan van staatssecretaris van Eric Wiebes bekend wordt gemaakt, dan wordt er verwacht dat dat de BPM omlaag gaat. Tot 2020 kan dit percentage worden verlaagd met een gemiddelde van 12%. Ook worden auto’s bij de aanschaf minder zwaar belast, vooral de zuinige auto’s krijgen hiervoor een beloning. De komende paar jaren wordt er verwacht dat er steeds meer elektrische auto’s op de markt komen, deze auto’s blijven in ieder geval vrijgesteld van BPM, maar de plug-in hybrides blijven in dezelfde BPM categorie als de normale personenauto’s.
Zo wordt het langzaam duidelijk dat de zuinigere auto’s aan de ene kant wel worden beloond, maar aan de andere kant moet je ook goed opletten hoe hoog de uitstoot van de auto is, anders wordt deze alsnog hoger ingeschaald. Nederland moet de regels betreft het milieu scherp in de gaten houden volgens de Europese wetgevingen.
Verstuur reactie