×

Stijgende productiviteit door het nieuwe werken

Stijgende productiviteit door het nieuwe werken

Voor werknemers is de grote mate van vrijheid door het mobiele werken een van de grootste voordelen, terwijl dit voor de werkgevers juist het grootste obstakel is. Ze zijn bang dat de controle verdwijnt. Echter blijkt dat werknemers juist productiever zijn als ze de vrijheid krijgen om hun eigen werktijden in te plannen.

Een werknemer die flexibel werkt is productiever en stelt zich loyaler op richting de werkgever. Dat blijkt uit onderzoek van het Leefritme Kenniscentrum.

Irritatie op kantoor

Wanneer je met vier personen in een ruimte werkt en één van hen begint een gesprek, daalt de productiviteit van de overige werknemers aanzienlijk. Werken in dezelfde ruimte als een collega die aan het bellen is lijkt de productiviteit met maar liefst 37 procent te verlagen. Daarentegen kun je thuis ongestoord je werk doen, waardoor je je beter kunt concentreren. Dat zorgt voor een stijgende productiviteit. Werkzaamheden die je het beste thuis kunt doen zijn het opstellen van rapporteren en taken waarbij je veel moet lezen, gezien daar veel concentratie bij nodig is.

Eigen tijden plannen

Door mobiel werken in te voeren krijgen werknemers ook de mogelijkheid om werk en privé beter met elkaar te combineren. De werknemer kan zelf bepalen hoe laat hij zijn werk doet. Stel je werknemer beter werkt in de avond, kan hij ‘s ochtends uitslapen, waardoor hij productiever kan werken. Zolang het werk maar voor de deadline af is, hoort dat geen probleem te zijn. Bij mobiel werken gaat het niet langer om het draaien van zoveel mogelijk uren, maar om resultaat en effectiviteit.

Flexibele werkgever

Natuurlijk vereist flexibel personeel ook een flexibele werkgever. Je moet erop vertrouwen dat je persoon het werk goed kan doen en de controle loslaten. Maak van tevoren duidelijke afspraken over wat er wanneer af moet zijn. Zo maakt het niet uit dat een werknemer ‘s ochtends even boodschappen gaat doen, gezien hij ‘s avonds langer doorwerkt.

Flexwerkplek

Een derde optie is het werken op een flexwerkplek. Dit is een goede oplossing voor de werknemers die niet de hele dag op kantoor willen doorbrengen, maar thuis ook te veel afleiding hebben. Flexwerkplekken zijn speciaal ingericht voor een optimale productiviteit en een combinatie tussen plezier en werk. Zo hoef je niet steeds naar het koffiezetapparaat te lopen als je even geen zin meer hebt, maar kun je even naar een andere zaal verhuizen, zoals een comfortabele lounge, waar je even rustig bij kunt komen, zodat je vervolgens weer met nieuwe energie aan de slag kunt.

Rate this post

Verstuur reactie