×

Tips voor de perfecte column

Tips voor de perfecte column

Je voelt je gevleid wanneer je bent gevraagd om een column te gaan schrijven. Blijkbaar is jouw mening en jouw verhaal erg boeiend en luisteren mensen naar je. Ondanks dat de voorzet al is gemaakt, moet je nu nog laten zien dat je het ook daadwerkelijk kan. Hier is een aantal tips voor het sterker maken van je column.

Een zakelijke profielfoto
Iets wat veel columnisten vaak vergeten is het toevoegen van een sterke profielfoto aan je column. Op deze manier zien lezers gelijk wie de column heeft geschreven. Het is fijn om ergens een gezicht bij te hebben. Bij een column hoort een redactioneel portret. Dit is een profielfoto met een natuurlijke en vaak zakelijke achtergrond. Laat je profielfoto maken door een professionele fotograaf. Hij of zij weet precies hoe je voldoende van je gezicht laat zien en hoe je het mooiste op de foto staat.

Schrijf alles tussendoor op
Als columnist zou je altijd een notitieboekje bij de hand moeten hebben om ideeën die je tussentijds krijgt op te schrijven. Vaak heb je de beste ideeën op momenten dat je niet aan het schrijven bent. Noteer ze en ga er later mee aan de slag. Je zal zien dat je in een week best veel ingevingen hebt.

Een ronde column
Omdat een column vrij kort is, gemiddeld tussen de 250 en 450 woorden, is iedere zin belangrijk. Je moet ervoor zorgen dat de lezer blijft lezen tot het einde. Daarom is het belangrijk dat je je column rond maakt; zorg voor een pakkende opening en sluit af met zinnen die terugslaan op het begin van je column. Bouw het in je verhaal op tot het einde. Zo voorkom je dat lezers tussentijds afhaken.

Overdrijf
Het doel van een column is dat de lezer geboeid blijft en dus vooral niet afhaakt omdat je een saai verhaal hebt. Daarom mag je alles in een column lekker aandikken. Maak dingen dramatischer dan ze eigenlijk zijn en neem vooral geen blad voor de mond als het gaat om je mening. Je mag scherp zijn. Vergeet ook vooral de humor niet. Zorg er wel altijd voor dat je bij je eigen stijl blijft en dat je echt vanuit jezelf schrijft, het gaat om jouw kijk op dingen.

Lezen
Lees columns van andere columnisten. Doe het niet na, maar leer ervan. Op deze manier ontwikkel je langzaamaan je eigen stijl. Vergeet ook vooral je column niet over te lezen wanneer deze af is. Niks is zo tenenkrommend als een column vol met spelfouten.

Rate this post

Verstuur reactie