×

Veilig omgaan met metaal bewerkingsmachines

Veilig omgaan met metaal bewerkingsmachines

Veiligheid op de werkvloer krijgt de laatste paar jaren steeds meer aandacht, dit is natuurlijk goed om te weten. Toch is elk ongeval er één te veel. Ongevallen op het werk worden niet alleen voorkomen door nieuwe goedgekeurde middelen, maar ook werken met een gezond verstand draagt hier aan bij.

Er zijn een aantal zaken die de veiligheid op een werkplaats verbeteren. Werkgevers geven duidelijkere instructies en er zijn strengere wetgevingen met het gebruik van zware machines zoals metaal bewerkingsmachines. Het is daarom verplicht om met veilige machines te werken die eventuele ongevallen voorkomen. Daarnaast spelen er nog een aantal factoren mee om de veiligheid te verhogen op de werkplaats.

De meeste ongelukken op de werkplaats gebeuren nog steeds door het werken met machines of gereedschap. Deze blijven vaak automatisch opereren, als er even niet alert wordt gereageerd dan ontstaan er milde tot zeer zware ongelukken. Ongelukken die er voor kunnen komen zijn beknelling, rondvliegende of wegschietende voorwerken, contact met zwaaiende of hangende voorwerpen. Vaak zijn er bij metaal bewerkingsmachines ook handgereedschappen aanwezig die ook de nodige risico’s met zich meenemen. Zo ontstaan er ongevallen met gereedschappen of andere middelen die vallen. Let ook in de buurt van machines er altijd op dat de vloeroppervlakken schoon en vrij zijn van eventuele gladde vloeistoffen.

Preventief handelen

Testen

Elke dag als je de machines gaat gebruiken is het aan te raden om een testronde met de machines gaat doen. Het is en blijft elektronica en er kan van de een op het andere moment iets mee mis gaan. Zorg daarom ook dat er voor elke machine een werkinstructie klaar ligt om medewerkers iedere dag hetzelfde stappenplan te laten doornemen. Wanneer de test is afgerond is het duidelijk of dat er mag worden gewerkt met de machine. Het is verstandig om de test te laten doen door iemand die ervaren is en de werking van de machine het beste kent. Elke geluidje of afwijking kan daarom worden waargenomen.

Bediening

Weet wie de machines bedient, alleen personeel die ervaren genoeg is om alleen met het apparaat te werken mag het bedienen. Bedien het apparaat ook alleen maar met de juiste preventieve middelen zoals veiligheidsbrillen, handschoenen, werkkleding, werkschoenen, helm enzovoort.

Onderhouden

Wanneer er onderhoud nodig is, wordt het dagelijkse werkproces even stilgezet, maar voorkomen is beter dan genezen. Voer regelmatig een onderhoudsbeurt uit om ongevallen te voorkomen, maar ook om de levensduur van machines te verlengen. Ook voorkom je er ongewenste kosten mee voor reparaties. Niemand wil voor onverwachte reparaties staan die ook nog eens het werkproces vertragen.

Keuren

Door dagelijks een veiligheidscheck uit te voeren, voer je ook keuringen uit. Om er zeker van te zijn dat je nog met de machines mag werken, is het aan te raden om een monteur of inspecteur halfjaarlijks of jaarlijks een keuring te laten uitvoeren.

Aanpassen

Wanneer je aanpassingen aan de machines aanbrengt, hoe klein de aanpassing ook mag wezen, kleven er weer nieuwe risico’s aan vast als je het apparaat in gebruik neemt. Voer daarom weer een nieuwe veiligheidscheck uit om er zeker van te zijn dat het apparaat naar behoren werkt. De machine had bij aanschaf een CE-markering waardoor de veiligheid is gewaarborgd, nu kan het zijn dat de veiligheid niet optimaal is, omdat er een aanpassing is gedaan.

Neem deze tips mee om de veiligheid op de de werkvloer te verhogen. Niemand wilt graag slachtoffer worden van een ongeval op de werkvloer. Neem daarom de veiligheidsvoorschriften voor het gebruik van machines niet te licht op, ze zijn er immers niet voor niets opgesteld.

Rate this post

Verstuur reactie