×

Verlichting in het onderwijs

Verlichting in het onderwijs

In het onderwijs is het natuurlijk erg belangrijk dat leerlingen zich goed kunnen concentreren. Hier heb je niet altijd invloed op, maar je kunt de omgeving er wel geschikt voor maken. Uit onderzoek is gebleken dat de juiste verlichting in een klaslokaal de productiviteit en concentratie van leerlingen verhoogt. Hieronder worden enkele ruimtes besproken die van licht moeten worden voorzien. Dit kan worden gedaan met behulp van een op maat gemaakt lichtplan, meer informatie hierover vindt je op http://www.fagerhult.com/nl/.

 

Klaslokaal

Natuurlijk licht maakt de mensen gelukkiger en alerter, ook de prestaties worden er beter door. Om deze sfeer te creëren in een klaslokaal, moet de juiste verlichtingsoplossing worden gezocht. In een klaslokaal is het belangrijk om direct licht op het werkvlak te hebben en indirect licht op het plafond en de wanden.

 

Collegezaal

Omdat een collegezaal meestal een grote zaal met veel mensen is, heeft deze ook verschillende verlichting nodig. Het is namelijk belangrijk dat de docent op het podium altijd goed zichtbaar is, hetzelfde geldt voor de treden. De docent op het podium moet voldoende licht hebben, om de concentratie van de student erbij te houden. Het werkvlak voor de studenten heeft goede algemene verlichting nodig. Verder moet er een contrast worden gecreëerd aan het onderwijsbord of -scherm.

 

Mediatheek

In de mediatheek is t zowel belangrijk dat studenten een boek kunnen lezen, als een boek kunnen uitzoeken. Met direct licht naar de vloer en verticale schapverlichting om tussen de boeken te zoeken, wordt dit effect gecreëerd. Ook is aangenaam omgevingslicht een belangrijke factor in een mediatheek.

 

Sportzaal

In de sportzaal is het belangrijk dat er goed kan worden geconcentreerd op snel bewegende mensen en voorwerpen. Hiervoor moet er een gelijkmatige lichtverdeling in de ruimte zijn. Er bestaan lampen die speciaal ontworpen zijn om ervoor te zorgen dat er geen ballen en andere sportattributen vast komen te zitten in de lampen. Ook geven deze lampen licht wat niet verblind, dit is erg fijn in een sportruimte.

library-488673_640

Rate this post

Verstuur reactie